Uydunun fırlatılacağı tarihi açıklayan Erdoğan, “Küresel uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz” dedi. Uydu, yüksek çözünürlüklü görüntü sağlama kapasitesiyle göze çarpıyor.
Uydunun fırlatılacağı tarihi açıklayan Erdoğan, “Küresel uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz” dedi. Uydu, yüksek çözünürlüklü görüntü sağlama kapasitesiyle göze çarpıyor.
Türkiye, uzay alanındaki yatırımlarını sürdürüyor.
Ay’a sert iniş planlarının yanı sıra yörüngeye yerli ve milli imkanlarla üretilen uyduların yerleştirilmesine yönelik hamleler de devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gözlem uydusu İMECE’nin uzaya fırlatılacağı tarihi açıkladı.
Erdoğan, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin küresel uzay yarışındaki varlığına da vurgu yaptı:
Yerli ve millî imkânlarla ürettiğimiz yüksek çözünürlüğe sahip ilk gözlem uydumuz İMECE, 11 Nisan’da uzaydaki yörüngesine fırlatılacak.
Yetişmiş insan kaynağımız, sağladığımız imkânlar ve geliştirdiğimiz teknolojiler sayesinde küresel uzay yarışında var olmayı sürdüreceğiz.
Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE, SpaceX tarafından yörüngesine fırlatılacak.
Esenboğa Havalimanı’ndan fırlatmanın gerçekleştirileceği ABD’deki Vandenberg’e gönderilen uydu, nem, titreşim ve zararlı ışın gibi her türlü riske karşı koruyucu ve yerli olarak üretilen temiz oda özelliğine sahip kabin sayesinde güvenli bir yolculuk yaptı.
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nün (TÜBİTAK UZAY) geliştirdiği uydu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında uzay yolculuğuna çıkıyor.
Öte yandan Türkiye, elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak. İMECE, 680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngede görev yapacak. Sivil ve güvenlik amaçlı kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak planlandı.
Savunma, afet yönetimi, çevre ve şehircilik, tarım ve ormancılık, İMECE’nin hizmet vereceği alanlar olacak.
Söz konusu uydu, dünyanın her tarafından yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilme kapasitesine sahip.
2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti. Metrealtı görüntülerin elde edileceği projede, Türk mühendislerin imzası var.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB) ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı koordinasyonu ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen uydu, yörüngedeki testleri tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak.
İMECE için 11 Nisan Salı günü Ankara’da bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü’nde fırlatma töreni düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video mesaj yoluyla katılacağı törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yer istasyonunda bulunacak.
Geri sayım ile başlayacak fırlatmanın, Türkiye saati ile 09.50’de gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlandı, geliştirildi ve üretildi.
Böylece Türkiye, yabancı uydulardan görüntü tedarik eder konumdan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eder duruma geldi.
Elektro-optik kamera dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldızizler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu, İMECE Projesi kapsamında ilk defa yerli olarak üretildi.
Türkiye, bu sayede sıfırdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke konumuna geldi.
Bu arada İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, Plan-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.
1000 kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 Mb/sn brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyeti.
Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldız izler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 m çapında antene sahip yer istasyonu.
X bant ve S bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenli haberleşme.