Dr. Nimetullah Reşidi: Geleneksel Çin Tıbbı, Covid-19’u yok ediyor

Dr. Nimetullah Reşidi: Geleneksel Çin Tıbbı, Covid-19’u yok ediyor
Yayınlama: 11.04.2020
Düzenleme: 11.04.2020 16:01
10
A+
A-

Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu Türkiye Temsilcisi ve Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu Beycin Eğitim Merkezi Fahri Profesörü ve Hergün Gazetesi Yazarı Dr. Nimetullah Reşidi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Covid-19 Bilim Kurulu Üyelerine bir mektup yazarak, Geleneksel Çin Tıbbı’nın özellikle de akupunkturun, Covid-19’a karşı bağışıklığı güçlendirici etkilerinden bahsederek birtakım önerilerde bulundu.

Çin’de yayınlanan Ekonomik Günlük Gazetesi – Çin Ekonomik Ağı (经济日报-中国经济网) muhabirleri Zhu Guowang (朱国旺) ve Guo Wenpei’nin (郭文培), 17 Şubat 2020 tarihli Çin Akupunktur Akademisi Başkanı, Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu (WFAS) Başkanı ve Çin Tıp Bilimleri Akademisi Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Liu Baoyan (刘保延) ile yaptığı röportajı referans gösteren Dr. Reşidi mektubunda, “Koronavirüs kaynaklı zatürre salgınına karşı mücadelede, Geleneksel Çin Tıbbı’nın önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır.Çin’in Hubei bölgesindeki kesinleşmiş vakalarda, Geleneksel Çin Tıbbının kullanım oranının % 75’in üzerinde ve diğer bölgelerde ise % 90’ın üzerinde olduğu ve Hubei’de daha büyük bir rol oynadığı, Sichuan, Henan, Jiangsu ve Anhui gibi bölgelerde de yaygın olarak kullanıldığından bahsedilmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Dr. Nimetullah Reşidi, ayrıca Dünya Akupunktur Dernekleri Federasyonu (WFAS) Başkanı Liu Baoyan rehberliğinde oluşturulan 29 kişilik uzmanlar grubunun 1 Mart tarihinde “China Association Of Acupuncture-Moxibustion” dergisinde yayınlanan ”Çin Akupunktur Akademisi’nin Yeni Koronavirüs Zatürresi İçin Akupunktur Müdahale Önerisi” adlı bildirisini Çinceden Türkçeye çevirerek, Türk makamlarının değerlendirmesine sundu.

B KATEGORİSİNDE ANCAK A KATEGORİSİNE GÖRE YÖNETİLİYOR!

İşte Çin Akupunktur Akademisinin hazırladığı raporda öne çıkanlar şöyle:

“Yeni koronavirüs zatürresi, bulaşıcı bir akut solunum yolu hastalığıdır. Bulaşıcılığı oldukça güçlüdür. Genellikle herkes bulaştırabilir. Şu an, halkın hayati güvenliğini ve sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. ”Çin Halk Cumhuriyeti’nin Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Tedavi Etme Kanunu”unda B kategorisinde yer almış ama A kategorisine göre yönetileceği belirtilmiştir. Bu hastalık, Geleneksel Çin Tıbbında “salgın” hastalıklar kategorisinde yer alır.

Binlerce yıldır Geleneksel Çin Tıbbı, salgın hastalıklara karşı uzun süren mücadeleler boyunca zengin deneyimler biriktirmiştir. Akupunktur, Geleneksel Çin Tıbbının önemli bir parçasıdır, kendine özgü özellikleri ve benzersiz avantajlarıyla ülkemizin salgın hastalıklara karşı mücadeleler tarihine önemli katkılarda bulunmuştur. Ülkemizin klasik tıp eserlerinde, akupunkturun salgın hastalıkları önlemesi ve tedavi etmesiyle ilgili kayıtlara rastlanmaktadır. 

Yeni koronavirüs zatürresinin aniden ortaya çıkmasıyla, Geleneksel Çin Tıbbı ve akupunkturun önleme ve tedavi etkisiyle nispeten iyi sonuçlar elde edilmiştir. Hastalık tanımının derinleşmesi ve tanı-tedavi deneylerinin toplanması temelinde, Çin Devlet Sağlık Komitesi Ofisi ve Devlet Çin Tıbbı Yönetim Komitesi Ofisi tarafından baskıya sunulan “Yeni Koronavirüsü Tanı-Tedavi Yönetim Taslağı” ve “Yeni Koronavirüs Zatürresinin İyileşme Süresi Hakkındaki Öneriler” adlı dokümanlara göre, ”Yeni Koronavirüs Zatürresi için Akupunktur Müdahale Önerisi (İkinci baskı)” bildirisini oluşturduk. Şu an akupunktur uygularken ve evde kalan hastalara rehberlik ederken yararlanılması gereken tıbbi çalışmaları sunmuş bulunuyoruz.”

VİRÜS SADECE AKCİĞERE HASAR VERMİYOR!

Raporda, dikkat çeken bir ayrıntı da yer alıyor. Virüsün, ağız ve burundan girerek, akciğere saldırdığı gibi daha sonra dalak, mide ve kalın bağırsağa da etki ettiği belirtiliyor.

AKUPUNKTUR VİRÜSLERİ DOĞRUDAN PARÇALAYIP YOK EDİYOR!

Akupunkturun, hat-ağlarının (meridyenler) içten organlara, dıştan el ile ayaklara bağlandığı ve yuvalar (noktalar) üzerine yapılan uyarıyı hastalık olan yere ileterek, organların Can (Qi) dolaşımını düzene soktuğu ve virüsleri doğrudan parçalayıp yok ettiği bilgisinin de verildiği raporda, iç organların kendini koruma yeteneğini geliştirdiği ve virüsün organlara karşı oluşturacağı hasarı hafifleterek aynı zamanda iç organların virüse direnme yeteneğini geliştirmenin sağlandığı yer alıyor.

Akupunktur müdahalesinin, hastalık gidişatına göre, tıbbi gözlem dönemi, klinik tedavi dönemi ve iyileşme dönemi olarak üç aşamada yürütüldüğünün belirtildiği raporda son olarak moksi tedavisi, yuva tuinası, ayak banyosu ve tütsüleme gibi müdahale yöntemleri ve uygulama şekilleri yer alıyor.

Haber: Tülin Tonkuş

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.